ACTIVITATS

Cromos del barri, edició 2019

Aquest és el cinquè curs que realitzem el projecte realitzant descobertes pel barri amb els i les alumnes de 3r de l’escola Montseny i Farigola i compartint la informació i les curiositats dels cromos del barri.

Enguany el projecte també apareixerà recollit al programa La Família Barris de Betevé.

CROMOS DE BARRI 2018

El passat mes de maig i per quart any consecutiu vam dur a terme el projecte dels Cromos de barri juntament amb el col·lectiu Raons Públiques i hem fet redescoberta del barri del Coll i Vallcarca amb quatre rutes i una dinàmica conjunta amb els alumnes de 3er de l’Escola Farigola i l’Escola Montseny. Les dues escoles i alumnes ja compten amb la col·lecció de 33 cromos amb que esperem que segueixin aprenent curiositats del barri.

I el curs vinent continuarem el projecte compartint metodologies i experiència amb dues escoles més de Poble Sec i el Centre d’estudis i recerca històrica del Poble Sec (CEHISEC).

PRESENTACIÓ DEL WEBDOC BRUGUERA OBRERA

El passat setembre i novembre vam presentar el webdoc Editorial Bruguera, una historia de la classe obrera en el que portavem mesos treballant. Hem entrevistat extreballadores de l’antiga editorial i hem anat recopilant informació i documents històrics de l’empresa per reconstruir la història de la lluita obrera que va tenir lloc i que ha marcat vàries generacions al barri.

Visiteu la pàgina brugueraobrera.com i el perfil de twitter @brugueraobrera i de facebook https://www.facebook.com/brugueraobrera/ per conèixer de primera mà els protagonistes d’aquesta història i el format transmèdia que hem realitzat.

Seguim donant a conèixer el projecte, que de moment ha convençut força gent, cosa que ens fa molt contents!

I també cal dir que estem d’enhorabona ja que gràcies a aquest projecte ens han atorgat el Premi Vila de Gracia 2017 a la divulgació històrica.

DE LES AULES AL BARRI: INTERACCIÓ I CONEIXEMENT MUTU DEL COLL I VALLCARCA AMB ELS CROMOS DE BARRI (2017)

Aquest mes de maig hem retornat a les escoles per redescobrir el barri amb alumnes de l’escola Montseny i Farigola i entrar a espais com la finca SanSalvador o el futur equipament cultural Casa Junyer Canals. Amb aquest projecte que ja fa 3 anys que duem a terme volem aprofundir en el coneixement del barri per part dels alumnes i reflexionar sobre les tipologies d’habitatge i les transformacions urbanes. Enguany a banda del suport de Raons Públiques sumem part de l’equip de Volta Arquitectes.

Enguany hem fet un taller conjunt amb les dues escoles a l’Aula Ambiental Turull on hem repassat distints espais visitats amb les rutes pel barri i hem treballat en grups les diferents tipologies d’espais, usos i característiques. Al final de la sessió hem repartit fins a 16 cromos per a cada alumne i la col·lecció seguirà creixent amb una nova activitat en el marc de la Festa Verda del proper 27 de maig a la Creueta del Coll a la que us convidem a participar.

RUTA PELS MIRADORS DEL BARRI (2016)

Convidats per la Societat Catalana d’Educació Ambiental que gestiona l’espai de l’Aula Ambiental del Bosc Turull el passat 20 de novembre vam participar juntament amb el Grup d’Estudis Coll Vallcarca a la ruta “Mirades dels barris del Coll i Vallcarca”.

cartell_rutamiradors

La ruta, amb una trentena llarga de participants va resseguir els miradors amb millors vistes sobre el barri i es va compartir informació dels diferents punts al voltant de l’orografia, els canvis socioambientals i en el paisatge urbà.

mirador_canmoramirador_creueta

Després d’una recerca intensa, des de l’Observatori vam aportar explicacions del passat i present del barri amb la lectura de textos periodístics i literaris referits al barri que contextualitzen l’evolució i idiosincràcia dels seus habitants. Podeu trobar més informació de l’activitat a: http://www.bcnsostenible.cat/web/itinerari/mirades-dels-barris-del-coll-i-vallcarca

SUPORT A LA CAMPANYA ATUREM EL PLA. ACCIONS, TROBADES I DEBATS (2016)

Durant l’any 2016 vam fer costat al veïnat més organitzat amb la campanya  Aturem el pla, construïm Vallcarca que el darrer any ens va aplegar en vàries accions, trobades i debats que es continuen vehiculant des de la Plataforma Veïnat de Vallcarca. 6222016vallcarca3_Poudelafiguera-xxssdebat12m

ELS CROMOS DEL COLL-VALLCARCA (2016)

Aquest és un projecte realitzat conjuntament amb l’entitat Raons públiques que té voluntat de continuïtat i que enguany estem realitzant amb alumnes de l’escola Farigola i l’escola Montseny.

A l’escola Farigola

DSCN0113 DSCN0116 DSCN0121 DSCN0105

Noves rutes amb l’Escola Montseny

Amb els alumnes de 3er de l’escola Monseny d’enguany hem visitat el Parc de la Creueta, la Finca San Salvador i altres punts caracteístics del barri del Coll com el Santuari, la Font-Rúbia o l’actual centre cívic, que havia acollit part de l’antiga editorial Bruguera a l’espera dels nous cromos.rutacoll1

rutacoll2

ruta vallcarca 1 ruta vallcarca 3 rutavallcarca09ruta vallcarca 5 ruta vallcarca 8

Enguany també hem estat presents a la Festa Verda i Mostra d’entitats de la Creueta del Coll del passat dissabte 28 de maig on vam presentar 8 nous cromos que amplien la col·lecció per mitjà d’una gimcana on van participar molts detectius de barri.

festav5festav6festav4 festav3

2015

Entre les activitats divulgatives que vam realitzar al llarg del passat 2015  hi ha la ruta amb els alumnes de 3er de l’escola Montseny, del passat 24 de febrer que teniu resumida aquí:

Download (DOC, 6.71MB)

I al bloc dels propis alumnes

El 21 de maig vam repetir l’experiència al Coll:

Download (PDF, 959KB)

I el 26 de maig vam decidir com seran els futurs cromos que presentarem el curs vinent a partir de setembre:

Download (PDF, 376KB)

Vallcarca : taller amb l’escola Montseny

El passat dimarts 24 de febrer, membres de l’Arxiu i Observatori Actiu de Vallcarca i de l’entitat Raons Públiques vàrem compartir un matí amb els alumnes de tercer de l’Escola Montseny, que es troba al mig del barri del Coll i Vallcarca.

Aquí podeu consultar els punts de distribució dels cromos i com funciona el joc:instruccions cromosplanol cromos

Download (PDF, 212KB)

Repercussió als mitjans:

El Periódico

BTVNotícies 73

GràciaTv

GràciaMón TV

Independent de Gràcia

Amb el títol ‘La memòria en joc’ els projecte dels #cromosElCollVallcarca van ser presents a les jornades de l’Observatori d’Antropologia del Conflicte Urbà de la Universitat de Barcelona el passat 10 de desembre.

culturapopularoacu

EXPOSICIÓ

L’exposició “Vallcarca: Urbanicidi i reconstrucció” es va poder veure a Vallcarca als espais de l’Antic Forn i l’Aula Ambiental Bosc Turull, a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès de Sant Cugat i des del 18 de setembre al 10 d’octubre de 2015 també va formar part del projecte ‘BCN ideal – BCN real‘ que com pretenia va reflexar la dicotomia social i cultural de la ciutat, com veieu en aquest catàleg, al Centre Cultural la Farinera del Clot.

expomaqueta expo vallcarcaplafons expo vallcarca

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *